Месеци по-късно те продължават да са в Полша - заради войната хиляди украинци живеят

...
Месеци по-късно те продължават да са в Полша - заради войната хиляди украинци живеят
Коментари Харесай

Животът на бежанците: Шест месеца след началото на войната много украинци все още са в Полша


Месеци по-късно те продължават да са в Полша - поради войната хиляди украинци живеят надалеч от вкъщи. Повечето от тях са заминали с мисълта, че скоро ще се върнат. Но днес все още не са го създали.

Когато преди половин година Русия атакува Украйна, сходно на милиони други хора, Галина и част от фамилията ѝ отпътуват за Полша. Освен малко багаж, те носят със себе си и мисълта, че скоро още веднъж ще са вкъщи.

 
Не искахме да вървим далеко. Синът ми сподели: " Мамо, в случай че сме по-далеч, ще ни отнеме повече време да се приберем. " Мислехме, че ще е за месец, два, три и гледахме да сме допустимо най-близо.
Галина, бежанка от Днипро

Вместо това и през днешния ден не престават да живеят в Полша, тъй като войната продължава. Същата орис споделя и Таисия. Заради обстрела покрай атомната централа в родния ѝ град Запорожие нейният брачен партньор упорства тя да остане в Полша. А Тетяна, която през днешния ден работи в кафене, си спомня за пътя към границата.

 
Това е огромен стрес. Бягахме, не знаехме ще стигнем ли до Варшава. Разбирахме, че може да има офанзива, че може и да не успеем. Обмисляхме разнообразни варианти.
Тетяна, бежанка от Виница

Според организацията за бежанците на Организация на обединените нации над 6 млн. украинци са напуснали страната си. Приблизително 2 млн. от тях са влезнали в Полша.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР